Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Túl a főzeléken: vajbabos-kolbászos lepény

...Vagy sós, rizses pite, ahogy jobban tetszik.
2018. March 15.

Szeretek kísérletezni olyan zöldségekkel, amelyek kevésbé népszerűek, vagy amelyeket hajlamosak vagyunk csupán 1-2 típusú ételhez társítani. Pedig vajbabból nemcsak főzelék, leves vagy rakottas készülhet, hanem például ez a szuper finom rizses étel is. És nem utolsó sorban: a recept gluténmentes diétába illeszthető.

Hozzávalók

8 szelethez
  • 60 dkg vajbab (mirelit)
  • 15 dkg rizs
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 tojás
  • 20 dkg tejföl
  • 20 dkg kolbász
  • só, őrölt fekete bors
  • 15 dkg trappista sajt

Elkészítés

A vajbabot bő, enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Az átöblített rizst kétszeres mennyiségű, szintén enyhén sós vízben puhára főzzük.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a finomra aprított vörös- és fokhagymát megpároljuk rajta. A felesleges olajat leitatjuk.

A leszűrt babot keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a főtt rizst, és a párolt hagymákat.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat, a tejfölt és a meghámozott, felkockázott kolbászt a babos keverékhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

A masszát alaposan kivajazott vagy sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsibe simítjuk. Tetejére sajtot reszelünk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felének letelte után érdemes letakarni a lepény tetejét alufóliával. Melegen és hidegen is nagyon finom.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édesburgonyás-baconös lepény

Édesburgonyás-baconös lepény

Kelttésztás lepény remek téli feltétekkel
Sajtos-karalábés tócsni

Sajtos-karalábés tócsni

Mi lesz, ha egy hagyományos tócsnitésztához karalábét keverünk? Hát ez!
Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel

Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel

Újabb recept a krémlevesek rajongóinak

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!